Friday, December 11, 2009

Style of the Irish

In Dublin's fair city
Where the girls are so pretty
I first laid my eyes on sweeeeet Molly... Malone .. "

Pot sa spun cu toata rushinea ca inainte de a veni in Dublin nu m-am informat aproape deloc despre cultura si despre istoria acestei tari. Si nu, nu stiam cine este Molly Malone. Vedeam eu ca la inceputul Grafton Street toata lumea face poze la un monument al unei domnishoare cu sanii afara si care impinge un caruts, insa abia dupa ce am deskis atotstiutoarea Wikipedia am aflat ca Molly este un personaj legedaro-fictiv ce este simbolul frumusetii naturale,cintecul despre ea devenind un imn neoficial al oraslui Dublin. Molly insa nu reprezinta cu totul tineretul irlandez, mai ales cel feminin.
Daca vezi pe strada o fata imbracata in costum sport roz aprins, in cizme UGG (veritabile sau false), cu parul ciufulit vilvoi, cu machiaj strident si cu pielea portocalie ca efect secundar de la prea multa crema autobronz - atunci cu sigurantsa ea este irlandeza de origine. Iar la fraza foarte foarte cunoscuta " Kiss me, I'm Irish" sunt sigura ca raspunsul este " I'd rather not." Alte stiluri vestimentare apreciate aici pe insula sunt fustele mini de blugi purtate tot cu UGG(indispensabili) si, desigur, colantii (leggings) ... fara fusta. Nu inteleg de ce s-ar imbraca asa fetele de aici cind sunt atitea rochite, atitea fustite, atitea bluzite si atitia pantaloni frumosi si ieftini in Penney's sau Dunnes. Nu inteleg de ce s-ar da cu atita crema autobronz, caci aici toti sunt albi ca laptele din natura si nici makar nu se pot bronza pentru ca soarele este un oaspete mult asteptat si rareori vazut. Insa ok, acuma m-am obisnuit si cu genele false purtate ziua in amiaza mare, si cu jachetele sclipitoare, si cu colantii cu flori. Insa asa si nu inteleg de ce seara, cind ies la "vinatoare", adica cind merg in vreun pub ca sa bea bere sau la vreun club ca sa danseze, de ce se incaltsa in cei mai inalti pantofi fara a putea sa mearga cu ei, datorita alcoolului consumat? De ce poarta cele mai scurte fuste, vor sa arate ca au lenjerie sexi? Si nu inteleg de ce nu poarta ciorapi. Si deci trec pe linga ele, in paltonul meu de iarna si cu cushmulitsa mea de lina, si incerc sa nu las sa se vada dezgustul pe fata mea.
Am intrat odata in McDonalds, pe la vreo ora 1. Acolo erau mai multe grupuri de tineret irlandez, toti beti turta - fetele in fuste mini cu celulita la vedere rideau si flirtau cu paznicul ce voia sa le escorteze afara. Una din ele a cazut si se tiriia pe jos. Alta incerca sa se urce la etajul doi, insa mai sus de treapta doi nu s-a putut ridica pentru ca tocurile de 15 cm si platforma nu ii permiteau sa isi tina echilibrul. Si aceasta scena este tipica serilor de vineri, simbata si duminica... si luni si marti si a tuturor zilelor. Azi, la 12 ziua, pe strada mergeau 2 fete, una in rochie fuxia ( roz aprins) mulata pe corp si foaaarte scurta, alta in rochie de sclipici albastru. Una din ele avea un jachet barbatesc, cealalta era doar asa, cu mineca scurta. Ambele aveau pantofi cu tocuri de min 11 cm, si in ochii negri de machiaj cu cearcane imense se putea citi o noapte furtunoasa. Buna dimineata fetelor.

No comments: