Saturday, December 12, 2009

Georgian Dublin


Arhitectura majoritatii edificiilor din Dublin pastreaza inca un aer nobil si istoric - casute mici cu putine nivele, in comparatie cu alte capitale europene, caramida rosie sau culori aprinse si ferestrele marimea carora difera de la un nivel la altul. Dupa cum am aflat in urma unui tur ghidat, ferestrele de la nivelul 1 sunt mari si uneori cu arca - pentru ca in toate casele la nivelul 1, cindva in trecut se afla salonul si sala de dans. Astfel, prin a nu trage perdelele, nobilimea isi arata bogatiile iar cei saraci priveau inauntru si deci astfel nobilii isi demonstrau statutul. La nivelul 2 se aflau dormitoarele stapinilor si a opaspetilor - ferestrele isi pastrau marimea, pentru a oferi o shedere luminoasa. Insa, cu cit mai sus te ridici, marimea ferestrelor scade - la nivelele superioare stateau servitorii. Deci arhitectura este si in ziua de azi o dovada a diferentelor sociale majore ce predominau in istoria Irlandei.
Intr-un weekend am vizitat o casa Georgiana transformata in muzeu. M-au impresionat acolo mai multe lucruri - in primul rind, apa potabila era extrem de greu de obtinut, si deci in loc de apa oamenii beau bere dimineatsa, vin si shampanie la amiaza iar dupa orele 12 puteau trece la kestii mai serioase. Servitorii, asupriti, primeau o cantitate fixa de 8 pahare de bere pe zi. Apa pentru uz general insa era abundenta - cu toate acestea insa, in trecut se zice ca oamenii faceau baie doar odata in an, de Craciun. Cica le era frica sa nu sa se imbolnaveasca, pentru ca pe atunci medicamente nu erau, si deci o simpla raceala putea duce la moarte.
Un alt element curios au fost oglinzile la nivelul picioarelor, amplasate linga iesirea din casa. Se spune ca fetele nemaritate ce voiau sa isi caute sot, lasau vreo 2 cm din fusta interioara ( parte din lenjerie) afara. Acest lucru era considerat foarte jonic daca o femeie maritata isi lasa fusta inferioara la vedere- deci acele oglinzi serveau femeilor pentru a controla starea fustelor lor. De asemenea, tot acolo la iesire, era si o bara orizontala, pentru barbati. Eu am gindit ca e pentru umbrele... Naiva ce sunt. In realitate insa, servea ca suport pentru barbatii ce se intorceau acasa beti turta. Astfel ei se sprijineau de bara pina veneau servitorii sa ii ajute. Uite cum aveau ei solutii pentru toate ;)
Casa de asemenea era dotata cu candelabre ce nu erau folosite din motiv ca luminarile erau extrem de scumpe si pentru ca candelabrele de cristal erau destul de costisitoare, iar ceara de la luminari era cica greu si scump de indepartat. Deci in acele timpuri, investitia cea mai buna era in candelabre, caci acestea aratau bogatia unei familii, statusul social fiind foarte important, mai ales atunci cind aveai fete de maritat. Un alt indicator al statusului erau peretii si capitonarea lor - cica cei mai bogati foloseau material de matase pentru a acoperi peretii. Cei mai saraci insa au trebuit sa imite matasea cu hirtia - si deci de aici au aparut tapetele.
Fetele in familie erau o problema mare. Caci trebuia sa le mariti, si sa le mariti bine, ca pe urma sotul sa le poata intretine. Cica toate aveau cunostinte de franceza si de literatura, si de cultura generala. Insa nimic matematica, nici o stiinta. Iar, daca tatal/ sotul cuiva murea, atunci toti banii si averea pleca la cea mai apropiata ruda masculina. Iar femeia intotdeauna raminea pe drumuri - fiind nevoita sa lucreze servitoare, sau, in cel mai bun caz, guvernanta unei alte fete ce probabil aveau in final aceeasi soarta ca ea. Baietii erau trimisi de la 7 ani la internate - pina la acea virsta insa ei erau imbracati in haine de fete si cu parul lung. Astfel familiile isi pazeau mostenitorii.
Ultimul etaj era deci destinat copiilor si guvernantei. Copii cica nu coborau niciodata la nivelele de mai jos si stateau mereu acolo sus cu guvernanta. De asemenea, sotia nu dormea cu sotul, ci venea la el in camera doar cind o chema. In rest statea la ea in camera, unde nu avea nici macar covor pentru ca se considera ca nu este nevoie, camera sotiei fiind doar pentru ea si pentru rarele vizite de la prietene. Femeile in general se machiau cu ceara - astfel linga fiecare shemineu existau niste panouri speciale menite sa protejeze fetele femeilor de caldura si deci sa evite topirea machiajului. Cind inaintau in virsta insa, barbatii tot recurgeau la ceara machianta, pentru a acoperi imperfectiunile de pe piele. Caci na, cu numai o baie pe an, cred si eu ca nu aveau porii cei mai curati :))
Tot din aceasta perioada cica dateaza si primele "casute pentru papusi" - doll houses. Atunci cind un nobil isi decora casa, angaja profesionisti ce creau mobila special pentru el - nu existau magazine. Si ca sa demonstreze ce va produce, pentru a primi aprobarea stapinului casei, acesta aducea mobila in miniatura. Astfel fiecare casa avea cite o casuta mica cu toata mobila identica. Desigur, in fiecare casa nelipsit era pianul, si nici jocurile de masa nu lipseau - caci na, trebuiau si eu sa se distreze cumva ;)
A, da, si toti dormeau in pozitie asezat, pentru superstitia spunea ca doar mortii se culca. Si oricum, speranta de viata era destul de mica. Dupa cum tin minte, sub 40 ani. La asa viata, cred ca femeile nici nu voiau mai mult ;)

1 comment:

Jeka said...

haha, funny ))))
interesanta natzie :)