Sunday, November 29, 2009

Studentie, dulce melodie :)

Imi amintesc de multe ori de experientsa numita ASEM. Eram mici, fara de griji, pierdeam foarte mult timp fara a ne da seama ca il pierdem, caci aveam destul. Stateam de vorba in parc, mincam piine cu chefir sau chifle cu magiun, consumam alcool in public caci nu aveam destule mijloace financiare pentru a merge de fiecare data la Andy's. Mergeam la ore insa rareori eram atenti - tin minte cum in anul 1 stateam in banca 2, asa cum ii sta bine unei shefe de grupa - nici chiar in prima banca unde stau persoanele ce se concentreaza doar la invatat, si nici prea departe, unde sunt cei ce se concentreaza doar la alte aspecte. In anii ce au urmat insa, am ajuns sa stau in ultimele banci - caci ori intirziam si dadeam vina pe cozile intermitente de la decanat, ori ma decideam in ultimul moment sa particip la ora data. Ah, momente fericite. :)

In strainatate insa lucrurile stau nitel altfel. Prezenta nu este obligatorie - decit la orele de limba straina - si totusi, exista persoane ce vin la ore insa nu asculta. M-am intrebat, de ce nu stati acasa, dragi copii, mai ales ca majoritatea vin cu calculatoare si stau pe facebook. De exemplu, cind eram la ASEM, frecventam orele si pentru ca era un mijloc bun de comunicare si un bun mod de a cunoaste alte persoane. Aici insa, oamenii vin si stau in fata la calculator. Nu poti face acelasi lucru si acasa? Nu, caci 1. Daca pierd o lectie vor intra in dependentsa de a nu veni la nici una. Da, poate... si 2. le pare ca anume lectia la care nu vor merge va fi acea lectie cind profesorul va spune ceva despre examen. Pai... uita-te la "Past Exams", la examenele din anii trecuti si stii deja ce format va avea examenul, cite intrebari sunt, ce fel de intrebari si ce se cere de la tine din punct de vedere intelectual. La asem lucrurile stau foaaarte diferit - caci majoritatea examenelor, fiind in orale, cunoasterea persoanei tale de catre profesor este un element crucial. Caci atunci cind profesorul crede ca esti "fata /baiat bun" care a fost prezent si mai mult sau mai putin atent la ore, atunci el poate sa mai inchida ochii la anumite greseli pe care le faci in examen si deci ia in consideratie performatele tale de pe parcursul intregului an. Da, acest lucru permite un anumit nivel de discriminare in defavoarea celor ce sunt nevoiti sa lucreze in timpul studiilor si deci nu au acelasi nivel de familiaritate cu profesorul, insa in general, acest sistem este unul bun, date fiind conditiile din moldova, mai ales dat fiind gradul inalt de iresponsabilitate si incultura caracteristic multor studenti. Iar in cazul examenelor scrise, surprizele curg shiroi, caci exemplul anilor trecuti este ori inaccesibil, ori inutil, caci formatul examenelor se schimba de 3 ori pe an.
Si ok, daca ai note mici, acest lucru nu inseamna ca nu vei gasi un job la fel de "bine" platit ca un student cu note mari. Daca nu dai examenele, nu pierzi nimic decit maximum o bursa de 200 lei ( in cazul limitat al putinilor bursieri) si deci... de ce sa pierzi timpul la ore cind poti sa il folosesti intr-un mod muuult mai util? Eu mergeam la ore... Si ma bucur, caci am primit si cunostinte in materie si cunostinte de viata.

In strainatate insa, consecintele unor note mici sunt mult mai grave. Pierzi bursa si deci trebuie sa platesti taxele scolare si intretinerea. Nu dai examenele, cobori in rating pe liste si deci nu poti beneficia de toate oportunitatile prezente ( in MD nu ai shansa sa pleci un semestru peste hotare cu bursa, nu poti sa te angajezi la practica "platita" cu shasa ulterioara de angajare, nu ai shansa de a participa la multe conferinte nationale si internationale pe tematici globale etc) Deci, aici, trebuie sa inveti. Si majoritatea studentilor o fac... in sesiune.
Inte timp insa, fraze de genu " Dau examenul si scap de obiectul asta oribil" umplu coridoarele universitatilor. La Asem auzi acelasi lucru, insa la ASEM nu prea ai shansa sa iti alegi cursurile, pe cind in strainatate, da. Si deci, cum poti sa zici ca "scapi in sfirsit" de Contabilitate cind aceasta iti este specializarea? Cum poti sa zici ca Marketing-ul nu este pentru tine, cind esti la facultatea MARKETING? Eu cred ca la ASEM studentii sunt mai indreptatiti sa zica ca un anume curs nu este pe placul lor pentru ca la asem se studiaza de toate cite putin. Sunt multe cursuri, si deci, din MUUULTE iti alegi citeva care iti plac. In strainatate insa, ai putine cursuri, toate la tema, toate in rind cu specialitatea aleasa, si totusi, studentii vor sa "scape".
Poate asa gindesc acum, cind sunt mai matura. Poate de as avea si eu 18-19 ani ( m-ash intoarce cu mare placere la acea virsta ) as proceda la fel ca si stundetii mamosi si alintati de aici. Nu sunt toti asa, insa crema studentimii apartine altui post :)

1 comment:

Iulian Zadnipru said...

Interesant articol... dar pe cine vezi tu ca crema studentimei? :) sper ca nu pe moldoveni...