Friday, May 16, 2008

...si sunt dependenta, dar spun NU

Astazi a fost una din zilele alea cind mergi in sens contrar. Cind vrei sa tragi pe dreapta si nu potsi pentru ca fluxul de evenimente te tsine acolo, pe stinga, ca sa te loveasca in plin tot mai multe si mai multe. Chestii marunte, chestii mari... insa pina la urma, doar asa te potsi trezi. Simtsi nitsel disconfort si deci iti dai seama ca este timpul sa te misti, sa treci de partea cealalta. Si odata trecut, speri sa potsi ramine acolo cit mai mult timp posibil.
In primul rind trebuie sa scapi de dependentse. Nici un fel de drog nu este bun, fie ca este vorba de fumat, alcool, ciocolata, internet, afectsiune sau mila de sine. Pur si simplu opreste-te. Clar ca nu este atit de simplu precum pare. Exact cum se spune, trebuie mai intii sa recuosti ca ai o problema. Si nu doar sa o recunosti, ci sa o acceptsi. Apoi, dupa ce ai decis ca dependentsa nu iti face bine, ca nu scoate la iveala persoana pe care ai vrea sa o vezi, ca te schimba si te face sa faci lucruri nebunesti, atunci deja potsi sa itsi faci un plan de actsiune. Metodele drastice sunt cele mai eficiente - taie raul din radacina. Si fara nici un fel de "ultima data". Fii ferm.
Desigur ca va trebui sa renuntsi la anumite placeri, la anumite elemente ce par indispensabile vietsii tale. Desigur ca trebuie sa faci anumite concesii. Si desigur ca este greu sa incepi din nou, fara acea mica scapare ce te readucea la linia de plutire. E greu, insa daca esti hotarit, poti sa o faci.
Desigur ca la inceput vor fi tentatsii. Desigur ca initsial nu va fi totul asa cum vrei. Insa incetul cu incetul, itsi vei reveni, daca vrei cu adevarat acest lucru. Chiar daca itsi zimbeste subtil si te atrage amintirea atit de placuta, trebuie sa te concentrezi asupra motivului din care ai renuntsat la acel obicei. Si opreste-te. Opreste-te inainte de a fi inceput. Si vei fi mindru de tine. Ca esti puternic. Ca esti hotarit.
Invatsa sa spui NU. Este un lucru foarte util in viatsa, sa stii sa spui NU, insa si mai important este sa stii cum sa itsi spui tsie insushi NU. Si da, o viatsa ai, insa acest lucru nu inseamna ca trebuie sa cazi in fiecare prapastie care tsi se deskide in cale. Mai alege si tu. Mai ales cind abisul este mult prea mare pentru a iesi din el. Si nu intotdeauna euforia pe care o simtsi cind cazi compenseaza sentimentul prabushirii pe fund. Off, iarashi au luat-o razna metaforele mele.... Este oare si asta o dependetsa?

No comments: