Sunday, October 18, 2009

Newgrange, fara paranteze

Mormintul stramosesc de la Newgrange a fost descoperit in sec 17, accidental, de catre niste persoane ce sapau pe un deal in cautarea unor materiale de constructie pentru case.
Legenda spune ca printr-o intimplare norocoasa prima piatra descoperita a fost cea de la intrare - daca incepeau excavatiile undeva in centru, mormintul ar fi fost distrus. Restaurarea monumentului a fost anevoioasa caci nu exista date atit de vechi – astazi lacashul arata ca nou insa istoricii nu sunt siguri ca forma a fost reprodusa cu exactitate, caci peretii exteriori erau darimati. Totusi, intrarea principala a fost modificata intentionat pentru a asigura accesul turistilor inauntru.
Mormintul este unic prin fenomenul ce are loc in fiecare an de 21 decembrie. In timpul solstitiului de iarna, dupa rasarit, doar in acea zi si doar pentru 17 minute soarele intra inauntrul mormintului printr-o deskizatura speciala ce se afla putin mai sus decit intrarea pentru om. Tunelul pentru oameni si “calea soarelui” duc ambele in "camera" principala ce e cu 12m mai sus de intrare, si deci unde lumina nu patrunde in mod normal. Astfel se credea ca odata cu soarele de solstitiu sufletele celor morti isi pot incepe calatoria spre eternitate, urmind calea luminii. Nu se stie insa nici pina acum cu sigurantsa care a fost scopul primar al acestui loc - se crede insa ca mortsii erau adushi ianuntru pentru o perioada de timp - de la solstitiu la solstitiu, iar mai apoi erau transportati in locul de veci.
In fiecare an se organizeaza o loterie pentru a oferi oamenilor posibilitatea sa observe acest fenomenul solstitiului. Anul trecut au fost mai mult de 34.000 cereri, dintre care 100 au fost alesi. Timpul de afara nu este insa intotdeauna prielnic, iar de multe ori se intimpla ca in loc de soare, mormintul se umple cu ceatsa - oricum un fenomen fascinant pentru persoanele pasionate de mitologie si istorie.
Turistii insa pot observa o imitatsie a fenomenului in fiecare zi si la orice ora. Este nevoie doar de un ghid plictisit ce spune aceleasi glume despre claustrofobie si Nyctofobie, 2 becuri si un intrerupator pentru a stinge lumina artificiala ce faciliteaza accesul inauntrul mormintului. In intuneric, auzind numa acea voce putin prietenoasa, incet incet lumina apare pe podea intr-o fishie ingusta ( vreo 20 cm) si se opreste intr-un punct ce pare aleator, neajungind la peretele inferior - insa intregul pod si toata camera se lumineaza indeajuns pentru a deslushi fetse, culori, forme. Desigur, fenomenul natural umple mormintul cu lumina galbena cu mult mai puternica, pe cind eu am fost martora unei iluminatsii albe, artificiale. Impresionant in ziua de azi, darmite 5.000 ani in urma...
Unul dintre cele mai des intilnite simboluri din interior este Tripla spirala.Nu prea se stie insa ce semnifica aceasta.Unii cred ca cele 3 spirale interconectate simbolizeaza nasterea, viata si moartea - o miscare eterna. In Paganismul Celtic, aceasta simbolizeaza Pamintul, Marea si Aerul. Mai recent, spirala tripla a fost folosita si ca simbol al Sfintei Treime - Tatal, fiul si sfintul Duh. Tripla spirala paote fi si un simbol al fertilitatsii - in 3 luni soarele face o miscare ciclica, iar cele 3 spirale pot semnifica cele 9 luni, miscarea soarelui fiind asemanatoare cu desenul de pe pietre. Toate sunt insa supozitii, caci multe dintre dovezi au fost distruse de timp sau de oameni - in mormint, alaturi de sfintenia impregnata se gasesc si inscriptii mai putin vechi - "i was here" sau " JMK"... Lipsa de educatsie si respect pentru istoria ce ne-a creat.

No comments: