Saturday, February 28, 2009

Adevar sau provocare? Instinct sau Ego?

Zi de zi, ora de ora, in orice minut si chiar secunda, in lume se intimpla atitea lucruri. Si de cele mai multe ori, aceste evenimente sunt mai interesante decit ceea ce tsi se intimpla tsie in aceeashi secunda.
In acest moment, de exemplu, in camera de alaturi sta Giuseppe, cu un muschi la spate intins si cu intrebari primordiale despre instinctul natural al barbatului de a domina si cel al femeilor de a fi posedate. M-a invitat si pe mine in dezbateri si da, pina la urma, el a auzit ceea ce a vrut sa auda, chiar daca eu am concretizat ca in aceasta lume totul este relativ si ca viatsa totusi nu este o formula matematica chiar daca in momente de influientse exterioare negative am afirmat ca da, viatsa este un shir de variabile ordonate dupa un algoritm bine pus la punct. Ajunsesem sa zik chiar ca si dragostea este o ecuatsie si deci poate fi demonstrata prin tehnici matematice simple - ma bucur insa ca aceste pareri ale mele au fost imediat respinse si trimise catre regindire :) Totusi, problema expusa de Gius m-a facut sa imi expim a n-a oara parerea ca da, instinctul natural al femeii este de a se lasa dominata. Ca da, iubim acea putere de care dau dovada barbatsii, acel curaj cu care trec prin viatsa, acea hotarire cu care merg inainte, acea claritate cu care rezolva problemele si acea fortsa cuc are ne ocrotesc pe noi, femeile, firi sensibile si emotive. Desigur, un barbat trebuie sa fie si sensibil, intelegator si iubitor, la fel cum o femeie nu poate fi doar alintata in ochii unui barbat chiar daca de multe ori le hranim egoul prin a-i lasa sa ne mingiie sufletselele. Nu, o femeie trebuie sa fie si ea puternica, desteapta, hotarita si provocatoare. Deci da, chiar daca instinctul este de a te lasa sub dominatsia unui barbat, lumea evouleaza astfel incit rolurile nu mai sunt atit de bine definite. O femeie poate purta pantalonii in casa la fel de bine ca si un barbat. Vrea ea insa sa fie stapin in casa? Sau vrea ca barbatul sa loveasca cu pumnul in masa si sa mentsina ordinea? Depinde. Totusi mijlocul e de aur. Cred ca societatea a evoluat destul incit sa nu mai fie aplicabile modelele prestabilite. Cred ca fiecare relatsie, fiecare om si fiecare casa isi are specificul sau. Cum se spune in batrini, fiecare bordei cu al sau obicei.
GIuseppe insa nu a vrut sa se adinceasca in probleme sociale, de egalitate, democratsie sau psihologie. Mai mult il interesa aspectul cel mai de baza, fenomenul de dominant si dominat. Si da, am zis eu. Majoritatea femeilor prefera sa fie dominate in pat.

No comments: