Thursday, July 31, 2008

Of of, mai mai....

Piatsa Centrala este mereu o aventura. Auzi foarte rar " ma scuzati", "imi permiteti", "va rog", "poftim", "multumesc", "la revedere." Iar ceea ce se aude cel mai des prefer sa nu redau aici. E drept ca oamenii au cam pierdut din amabilitate si din rabdare, din diplomatsie si din cultura. E drept ca toata lumea este nervoasa si cauta cum sa mai faca un leu in plus, chiar daca (mai ales daca) acest lucru presupune amagirea vecinului. E drept ca acest lucru este urmarea unui val de saracie ce s-a abatut asupra tsarii noastre, prapastia dintre clasele mijlocii si paturile social vulnerabile a crescut considerabil in ultimii ani. Se observa o scadere drastica in calitatea produselor si o crestere de mai bine de 100% a pretsurilor. Daca cindva produsele erau deficitare, acum produsele sunt abundente, insa cine sa le cumpere? Fiind atit de scumpe, populatsia nu isi mai permite, si deci pe piatsa apar acele produse substitut, ce cu o publicitate potrivita si cu un design amagitor devin foarte cautate. Imbracamintea, de exemplu. Calitate inferioara, tsesatura ce la prima spalare se scamoseaza, cusatura cu imperfecta, design oribil - 200 lei. Incaltaminte - fabricata la costuri reduse undeva intr-un subsol, pe ele fiind imprimata firma "fashioz" sau chiar " fashion", "dona" sau alte "firme" respectabile. Lipici ieftin, culori tsipatoare, incomode si cu talpa din material neindentificat - 230 lei. Ochelari de soare - cica polaroid, pretsurile carora variaza intre 130 si 300 lei in dependentsa de locatsia vinzatorului, care sunt in realitate plastic sau in cel mai bun caz, sticla afumata. Curele, cica din piele, straturile carora se desprind unul de altul din cauza lipiciului tot de la piatsa centrala, cred. In magazine lucrurile nu stau cu mult mai bine. Pretsurile insa sunt de vreo 2-3 ori mai mari, ca de, includ si chiria spatsiului de magazin, serviciile "amabilului" vinzator plictisit ce nu are comision, etc.
Cu produsele alimentare este aceeasi situatsie, mai ales bauturile racoritoare. Am observat o foarte mare cerere la apa dulce fara gaze Dobrogea - nu pot spune nimic despre calitatea acestei ape, insa tot ce este atit de aprins colorat imi inspira o totala lipsa de incredere. Salamurile? Trebuie sa dai un ban bun sa iti iei un bats de cirnats "Moscova" care nici macar nu mai este ceea ce era cindva. Brinzeturile? Majoritata produselor de pe rafturi sunt aproape expirate - alta explicatsie pentru deteriorarea lor in frigiderul personal a 2-a zi dupa achizitsionare nu gasesc. Piinea? Iarasi scumpa si nu indreptateste banii. Fructele? Legumele? Frumoase, unele.... alea la care te uitsi si te gindesti ce sa iti iei de 15 lei - 3 kg de rosii, 1 de piersici sau 10 bucatsi de porumb ca sa le pui la fiert acasa si sa maninci o masa calorica? Insa toate sunt mai mult frumoase decit gustoase. Tot din cauza nevoilor ce se abat asupra micii noastre tsarisoare... Curge apa la vale shiroi, se umplu cu apa casele si ograzile oamenilor asa cum i se umple de bucurie inima unui moldovean cind promite Voronin un trai mai bun. Ploua si iarasi ploua. Abundentsa, in sfirsit.

2 comments:

Larisa Donciu said...

e cit de cit mai ok sa pierzi ceva ce ai avut mai inainte, macar sunt sanse sa gasesti, dar daca nu ai avut asta niciodata...ap nu prea ai sanse sa capeti

Larisa Donciu said...

...cum zicea o profa de a noastra: "e greu sa-ti amintesti ceea ce ai stiut cindva dar e si mai greu sa-ti amintesti ceea ce n-ai stiut niciodata" "