Sunday, February 10, 2008

Cum ajunge un moldovean in italia



Tot de ce avets nevoie e de putsina ambitsie shi nitsika spontaneitate, adaugam apoi muuuulte documente care sunt trecute prin extrema birocratsie, lasam la fiert vreo juma de an, intre timp analizam shi determinam progresele si introducem rynd pe rynd alte documente si calatorii la bucuresti, iar cind masa e aproape omogena, luam legatura cu o agentsie de voiaj si adaugam un bilet de avion spre malpensa…. Compozitsia astfel preparata se expune la ambasada italiei, proces ce dupa 6 ore se materializeaza in viza Italia + shenghen.

In drum spre Bucuresti am avut placerea de cunoaste in profunzime tainele meseriei de contrabandist de tsigari shi de lenjerie de pat din moldova in romania, am urmarit cum un vamesh cu prea mult zel a ordonat scoaterea rotsilor unei DACIA in urma tratativelor ce nu se soldasera cu recompense monetare in adresa lukratorului vamal, iar apoi cu tot autobuzul am avut emotsii cind in spatele autobuzului mergea o mashina de politsie iar contrabandistii mai sus mentsionatsi se simtseau cu mushtile pe kipiu shi basmale.

La ambasada m-am pierdut printre cererile de reintregire a familiei shi cele de viza in baza contractului de munca. Am gasit o persoana ce avea invitatsie, asa-k stateam shi sufeream ambii pt fiecare gresheala in contractele de munca a celor ce iesheau de la ghiseiele pt interviu cu fetse burezate….. dupa 6 ore de conversatsie shi de asteptare a unei foitse pe care scrie accept, am primit intr-un final viza, shi eu, shi persoana cu care am impartsit un sandwich - aceeashi persoana care a a aburit pyna la refuz persoana de la ghisheu, a vazut ca nu merge o poveste, shi a nascocit alt motiv de plecare in Italia… faza e ca a functsionat, asa-k fete shi baiets, fashi s fii moldovan!

Calin voia sh el “ La Italia “, poate fac vre-un exchange program la gradinitsa.....

Drumul spre aeroportul ce imi poarta numele :P ( n.a. [ Henri] Coanda ) nu a fost prea emotsionant, caci toata atentsia era la marcaje, sunt cam rare, iaka asa incurajeaza Basescu turismu ! partea buna ca ele makar exista, rare k shi dintsii bunicii, insa sunt, pe cind in moldova nici urma de ele, asa ca dintsii bunelului.

La aeroport, dupa check in shi noutatea de 10 kg in excendent, cu valoare de 12 euro per kg, s-au dat bagajele intr-o parte din drumul shi din okii oamenilor curioshi shi in mare viteza, din 3 gentsi au renascut numai 2… la poarta de la intrare, erau 2 vamesh frumushei, cautau capat de vorba, da aveau oki caprui ( ;) ) , asa-k nu le-am atras atentsie sh am mers mai departe la gate 4… acolo deja puteam sa ma linistesc sh sa ma ashez in scaunele de asteptare, sa imi trag sufletselul kinuit sh sa analizez fetsele plictisite a celor din jur care nu avusesera probabil peripetsii cu bagajele asa ca mine.

Avionul companiei aeriene “ Alitalia “, contrar numelui sau, era plin de romani… la vama in italia vameshu a fost foarte nice, insa a 30 year difference makes a person not my type :) clar k se legau de mine, in fatsa mea erau niste africani, iar in spate, arabi...

Odata in aeroport, primul euro a fost keltuit cu mare folos, shi anume intr-o cabina telefonika pentru a afla detalii despre modalitatea de ajungere la Centrale FS shi de planurile unui alt moldovean aflat pe tarym Italian de a ma intilni acolo :)))) pe drum incolo am observat ca exista marcaje la tot coltsul, ca autostrada e larga sh lina, ca casutsele aranjate sh oamenii veseli shi amabili, well, in orice caz asa credeam pina a ajunge la moldoveanul sus mentsionat.

Milano nu arata cu mult mai altfel decit shi-ar imagina cineva, pe peretsi sunt aceleashi inscriptsii cu spray, numa k nu zice “ te iubesc masha “ , sau “ ea tebea liubliu liuba “, da “ ti amo lia “ In metro e galagie foarte mare, imposibil sa skimbi 2 vorbe cu cineva, asa-k aceasta nu e cel mai bun lok to meet ppl.

Drumul in tramvai, plictisitor pentru cei ce sunt aci de mai mult de o saptamyna, m-a lasat cu impresii frumoase, totul e aranjat, cu flori shi plante… insa partea rea e ca peste tot in milano e la fel, adika e cam plictis, shi nu ca la noi in moldova unde daca adormi in troleu (ceea ce e mai greu de imaginat, cu asa drumuri shi trolee, insa ipotetic vorbind) pots sa its dai seama cind te trezesti daca esti la ciocana, ryshkani sau buiucani.. da aci cam brr

Caminu e super ok, adika e modern shi nice, numa k seamana cu star trek ;)), adika totul e sur shi rece. Totul e tehnologie avansata, insa problema e ca tehnologia e mai avansata ca oamenii ce o instaleaza / folosesc, de aia din prima zi nu functsiona usa la baie, apoi alarma, apoi iar usa, apoi alta alarma, frigideru, aerul conditsionat, etc. ….

Shi iaka asa ajunge o moldoveanca in Italia…. La intrebarea " Oare viatsa unui moldovean in Italia cum e? " se va gasi raspuns in zilele ce urmeaza.

No comments: