Friday, February 1, 2008

Birocratsie shi sperantsa (2 )

Dupa ce am trecut toate etapele analizei, am decis ca totushi nu suntem in lokul potrivit. Aveam un agent pe celalalt teren - Uficcio di immigrazione, caruia ne-am alaturat rapid. Probleme au survenit cind diferite persoane, vorbind cu persoane diferite, cu acceeashi problema, obtsineau solutsii diferite. Unikul lukru comun era finalul dorit - cu scopul bine stabilit am decis sa nu ne dam batutsi in fatsa birocratsiei italiene, a functsionarilor sub-platitsi ce au de-afacere cu patura sociala nevorbitoare de limba italiana, shi a barierei mentsionate mai sus, ne-vorbirea limbii italiene.... A fost exact asa cum se zice - de nu era asa complikat, avea sa fie foarte simplu :)
Agentul numarul 1 s-a infiltrat in tabara fara probleme - a obtsinut prrenotatsione ( programare ) de la ghisheista prin nestiintsa de a explica foarte bine de ce anume avea nevoie shi prin insistentsa cauzata de dorintsa de a ajunge la etajul 2 cu numar alb - lokul despre care din experientsa unui fost agent se shtia ca aduce rezultate pozitive in materie de segunda convocatsione. Problema era urmatoarea - in septembrie, majoritatea cetatsenilor tsarilor non-UE au depus, nu cu putsine eforturi, la poste italiane, documentele pentru obtsinerea permisului de shedere ( soggiorno ) . Ni s-a oferit o chitantsa ( ricevuta ) shi informatsie conform careia ricevuta este substitutul permisului de shedere, deci indeplineste aceleashi functsii.... informatsie care, desigur, ulterior a devenit ambigua din motiv ca cu cyt mai multe bordeie, cu atyt mai multe obicee, cu kyt mai multe persoane investigau problema data shi cu cit in mai multe lokuri, in proportsionalitate directa creshtea si varietatea raspunsurilor. Deci, pina la urma, se poate ieshi shi ulterior intoarce in Italia doar cu ricevuta???
Deci agentul numarul 1 era foarte bine pozitsionat la et 2, cu biletsel shi numar alb in myna. Atunci a sosit agentul numarul 2, care, inspirat de succesul agentului nr 1, face tentativa de a replica rezultatul - foitsa alba. Eshecul insa a survenit pe neasteptate - discutsia se reduce la a dovedi ca problema intradevar exista. Functsionarul o tsine una shi buna ca 5 luni e timp destul de scurt pentru a astepta soggiorno, ca pina pe 31 martie SE POATE circula cu ricevuta, asigura ca informatsiile oferite celorlalte partsi implicate sunt greshite shi ca biletul alb mult ryvnit nu va fi eliberat. Atunci cum se face ca un astfel de bilet a ajuns la agentul nr 1? I-a fost oferit din neatentsie, din mila sau din dorintsa de a scapa de un stranier insistent?
Intervine agentul numarul 3. Cu italiana la nivel, se adreseaza, desigur, functsionarului de sex opus. Shi, ca prin minune, intr-un interval de timp de 2 ori mai scurt ca interventsia agentului nr2, obtsine biletsele galbene pentru toata ekipa. Intrebarea insa ramyne : Cum a obtsinut agentul nr 1 biletsel alb???
Locatsia agentului nr 1 - etajul 1. Locatsia agentsilor 3,4,5 - parter. Agentul nr 2 pleaca in recunoastere la et 1 - vrea sa evite coruperea agentului nr 1 de catre sistem. In scurt timp insa, asteptarile sunt indreptatsite - agentul nr 1, prin fortsa biletselului alb, obtsine convocatsione cea mult dorita, fapt ce asigura etapa a 2-a in primirea permisului eliberator. Agentsii nr 3,4,5 sunt informatsi imediat de succesul agentului nr 1 de catre agentul nr 2, insa, chiar si dupa plecarea agentului nr 1 din teritoriu, intrebarea persista : cum s-a obtsinut biletul alb? apare insa shi o alta intrebare.... oare ofera shi biletul galben acelashi rezultat?
Agentul nr 3 porneste iarashi in misiune. Se concentreaza desigur asupra aceluiashi functsionar de sex opus shi obtsine un bilet alb prin metode pashnice - bilet care permite agentilor 3 shi 4 sa pazeasca postul de la et 1. Insa, intre timp, intra in functsiune biletselele galbene, agentsii 2 shi 5 sunt pe lok shi fructifica oportunitatea, imediat anuntsynd shi agentsii de la etajul superior. Ultimii intra in polemica cu lukratorii de ghiseu si obtsin prin argumente clare shi limbaj adecvat o promisiune de solutsie rapida, intilnita de catre intreaga ekipa cu aplauze tacite.
Urma lupta contra cronometru - intr-o ora, drum pina acasa, intregirea documentatsiei shi intoarcerea la punktul zero - misiune indeplinita cu succes. Astfel, la orele 11:45, agentsii 1,2,3,4,shi 5, Felicia, Roxana, Irina, Dorin shi Vera, mynuiau cu abilitate machinettele de xeroxat pentru a crea copiile documentatsiei cerute. Peste inca jumatate de ora, agentul nr 4 este kemat la stand pentru a i se lua amprentele shi inregistra semnatura. In timp util, au trecut prin aceeashi procedura shi restul ekipei, ce s-a intregit abia in ultima etapa, in cabinetul de unde se ieshea cu amprentele palmelor luate shi cu shtampila pe convocatsione......

In USA, se spune ca docmentele se trimit in 2 sapt.... ajung in cutia poshtala in 2 sapt.... In Italia trebuie sa te prezintsi personal shi exista inca shansa sa tsi se spuna sa revii intr-un interval de timp ce variaza intre 1 sapt shi 1 luna ... La ambasada USA, in Moldova, pentru a se oferi viza , se iau amprentele degetului mare.... In Italia, pentru studii, se se iau amprentele tuturor degetelor + palmele. Securitate? Sau Birocratsie?

No comments: