Tuesday, May 27, 2008

Alegeri

Citeam mult cind eram copil. Eram micutsa de statura, si la biblioteca din scoala ajungeam numa la primele 3 rafturi. La un moment dat, citisem toate cartile de acolo. Deci era momentul sa cresc.
Mi-a ramas in memorie fraza atit de des folosita in povesti : "peste mari si tsari". Departarea. Acuma insa nu se simte aceasta departare, pentru ca exista acea minune numita de noi INTERNET. Si dispare si distantsa, si trece si timpul. Cu totsii suntem victime ale acestui fenomen de globalizare. Si odata cu el, dispar si limitele, nu doar hotarele. Avem foarte multa libertate. Mai ales libertate de alegere. Am urmarit pe TED.com un interviu despre aceasta libertate excesiva. Pina acum, cind nu aveam de unde alege, gradul de satisfactsie era mult mai ridicat. Pentru ca de exemplu, exista doar un tip de blugi. Albastri. Cei care nu stateau asa cum vrei tu, insa erau comozi si ii purtai, caci nu era altceva. Acum insa, sunt feluri peste feluri, modele peste modele, culori peste culori. Lasind deoparte timpul pe care il petrecem alegind, deja cind alegi o pereche care tsi se potriveste, o cumperi, insa de cele mai multe ori, iti ramine un sentiment ca poate ai fi putut sa gasesti ceva mai bun daca mai cautai. Deja cind ceva nu iti convine, intreaga responsabilitate este pe tine, caci tu nu ai facut alegerea corecta. Pina acum era simplu. Nu aveai de unde alege. Nu iti place? Rabda. Caci asta e. Altfel nu poate fi.
Nu este insa chiar atit de simplu. Totul incepe de la a-ti alege blugii. Daca sa facem o mica trimitere la blogul unui prieten unde se face alta trimitere la alt articol, trecem de la blugi la partener de viatsa. Acum poti alege. Si nu doar o data. Cindva, se faceau compromisuri si nu divortsa lumea asa cu una cu doua. Acum insa poti alege. Acum, din cauza ca ai atita alegere, ramii ca magarul care avea un vas de orz si unul de mei, si nestiind pe care sa il aleaga, a murit de foame.
Acelasi lucru si cu tsara. Globalizarea asta te impinge si la aceasta alegere. Am stat acum mai mult la vorba cu sora mea, si ea m-a intrebat in care tsara imi vad viitorul. Greu de spus. Caci am de unde alege.
Nu alegi doar familia in care te nasti. Adica asa ar fi normal, sa o acceptsi si sa o iubesti asa cum este. Insa nu este mereu asa. Se destrama famiile, se reneaga feciori si se dezmostenesc fiice. Daca nu iti convine, pleci. Caci poti sa o faci.
Prea multe posibilitatsi. Prea multa alegere. Prea mult de toate.

No comments: