Monday, March 24, 2008

Unire, identitate si alegere

Am deskis calculatorul mereu fidel, ce nu imi face probleme decit in momentele in care am prea multe aplicatsii deskise pe el, si m-am gindit ca o data cu cafeaua de dimineatsa - care de obicei este ceai, insa azi sunt mai somnoroasa ca de obicei si nitsika energie nu ar strika - sa urmaresc stirile din tsara... Prima stire, " Citeva sute de cetatseni au scandat azi unirea cu Romania" m-a facut sa ma uit panicata la calendar - e deja 27 martie???? Nu, este abia 24 :) Protestatarii insa au decis sa scandeze inaintea zilei istorice, mai bine mai devreme, daca e posibil, decit mai tirziu, cind nu se stie ce mai fac comunistii pentru a-i impiedica. Imi amintesc zilele din liceu, cind in ziua de 27 martie profesorii de istorie erau veseli si povesteau mindri despre evenimentele din 1918, desigur, dupa ce intrebau pe fiecare de ce este azi sarbatoare, si era rushine cind cineva nu stia. Eram copii, inca nu ne dadeam seama de amploarea problemei identitatsii nationale, pe atunci nu ne deranja atit de mult conducerea impotenta si prostiile din parlament. Acum insa problema s-a agravat.
In 1918, Sfatul Tsarii a proclamat unirea cu Romania. Actul unirii arata cam asa:

"... de azi inainte si pentru totdeauna.... " Aha, nu a fost chiar asa, insa a fost un vis frumos. Consider ca Unirea cu Romania este un viitor indepartat, si nu este aspectul primar al situatsiei. Problema noastra este limba, istoria, cultura stramoshilor- toate lucruri ce in secolul informatsional sunt distorsionate si pe cale de disparitsie. Limba ne este numita deja moldoveneasca, istoria este a Moldovei - nu e nici macar a Basarabiei, teritoriu cu care au jonglat Turcii si Rusii, ci a Moldovei ... Istoria Moldovei, care teoretic ar trebui sa includa si Moldova de peste Prut, nu?
O alta problema, restaurarea monumentului lupoaicei, ce a fost luat din fatsa Muzeului Natsional si despre care nu se spune nimic deja de citsiva ani buni. Daca tot asa vor disparea si valorile natsionale, fiecare ishi va alege natsionalitatea dorita, rusa, romana, turca, de ce nu... Caci totushi, traim intr-o lume moderna, o lume in care se maximizeaza libertatea umana si deci libertatea de a alege. Si ca sa fac o legatura cu un discurs de pe Ted, traim intr-o lume in care deja se aleg partenerii de viatsa, numele pe care il purtam, natsionalitatea, istoria, si, de ce nu, intr-un viitor, sexul.

Lectura suplimentara:
Wikipedia - Basarabia
Monumentul Lupoaicei

No comments: