Da, m-a pus pe ginduri faptul ca pe zi ce trece devenim tot mai dependentsi de un sistem pe care il intelegem tot mai putin, ca pe zi ce trece pierdem din independentsa si pe zi ce trece gindim mai putsin pentru ca nu mai este nevoie sa o facem... Da, ma ingrijoreaza faptul ca in zilele noastre orice om este ( sau poate fi) urmarit si controlat prin intermediul telefonului mobil, al cartsilor de credit, a documentelor sale etc. Da, ma gindesc si la problemele incalzirii globale si da, simt si eu ca lumea nu merge intr-o directie dubioasa. E drept ca azi am revazut primele 20 min din Matrix, insa gindurile mele nu au absolut nici o legatura cu fictiunea expusa in acel film. Si apropo de filme, 2012 are deja site-ul sau. Am vazut trailer-ul, si da, am ris ca producatorii/ marketologii au utilizat la final in loc de banalul "coming soon" - "coming too soon". M-am amuzat si m-am convins inca o data ca totul este un subiect numai bun de mediatizat. Pentru ca da, intrasem deja intr-o criza mai acuta decit cea financiara, si anume criza mediatica. Lumea este deja destul de deschisa pentru a primi orice idee cit de inovatoare si cit de ireala nu ar fi, deci este foarte complicat deja sa faci fictiune cu succes.... din simplul motiv ca multe teme au fost deja epuizate. Mai
Da, avem tehnologii. Intrebarile mele insa ramin. Ca de exemplu, ma intreb cu inversunare cum putem sa sustinem ca tehnologiile noastre sunt mai avansate daca nu am putut replica piramidele egiptene? Ma intreb daca civilizatiile anterioare au stiut ceva ce noi nu stim, caci de multe ori observatiile noastre, facute folosind tehnica de ultima ora, genereaza aceleashi concluzii ca si cele scrise in piatra cu mii de ani in urma. Ma intreb CUM ?
Da, ma intreb de ce au disparut dinozaurii.
Exista foarte multe lucruri pe lumea asta pe care noi, fiecare individ in parte, nu suntem capabili sa le intelegem. Incepind cu fizica si chimia, cu astronomia si geografia, cu biologia si psihologia. Da, noi utilizam doar un mic procent din capacitatea creierului nostru. Si nu intelegem. De aia ne punem intrebari. Eu, de exemplu, cind eram mica, mereu intrebam unde se afla pamintul. Parintsii imi ziceau ca se afla in univers, iar universul este mare mare, infinit. "Si unde se termina?" Intrebam eu. " Nu se termina niciodata!" Nu, nu pot intelege conceptul de infinit. Caci noi traim intr-o lume unde totul are inceput si sfirsit. La fel nu putem concepe planuri quatrodimensionale. Pentru ca noi invatam prin experientsa. Prin observatii.
Vine oare sfirsitul lumii?
Am citit " No Doomsday in 2012" . Am citit si comentariile. E drept ca nu pe toate 2400+. Articolul a fost scris pe 18 mai 2008. Adica un an in urma. Eu am ajuns abia acum la el. Am stiut de pericolul coliziunii unei planete cu pamintul, stiam ca cica trebuie sa se intimple cam pe acuma. Nu stiam insa de calendarul Maya, nu stiam pentru ca nu mi-a parut relevanta aceasta informatie. Interesanta? Da. Relevanta? Nu. Sugerez insa celor interesati sa citeasca articolul. Merita.
Nu cred in sfirsitul lumii, in cel mai strict sens al cuvintului. Insa cred in sfirsitul lumii asa cum o stim noi acum. Caci fiecare din noi este martor la acest fenomen - deja buneii nostri nu mai recunosc lumea in care traiesc. Deja noi uneori suntem depasiti de valul de tehnologizare, globalizare si progres.
"“What a caterpillar calls the end of the World, the master calls a butterfly.”
("Sfirsitul lumii pentru o omida este un fluture").
No comments:
Post a Comment